Food Safety News

UNDECLARED ALMONDS IN DEMPSTER'S WHOLEGRAINS PREBIOTIC BARLEY & SUNFLOWER BREAD

 
Picture of NFSTP Administrator
UNDECLARED ALMONDS IN DEMPSTER'S WHOLEGRAINS PREBIOTIC BARLEY & SUNFLOWER BREAD
by NFSTP Administrator - Tuesday, 20 March 2007, 8:32 AM
 
ALLERGY ALERT - UNDECLARED ALMONDS IN DEMPSTER'S WHOLEGRAINS PREBIOTIC BARLEY & SUNFLOWER BREAD

OTTAWA, March 19, 2007 - The Canadian Food Inspection Agency (CFIA) and Canada Bread Company Limited are warning people with allergies to almonds not to consume Dempster's WholeGrains Prebiotic Barley & Sunflower bread purchased in Ontario. The affected product may contain almonds which are not declared on the label.  

The affected product, Dempster's WholeGrains Prebiotic Barley & Sunflower bread, is sold in 680 g loaves and was distributed in Ontario only.  It has a "best before date" of MR 25 (March 25, 2007), which can be found on the tan-coloured kwik-lock tag at the end of the product. The product bears the UPC 0 68721 00262 8. No other Dempster's WholeGrains products are affected by this alert.
 
There have been no reported illnesses associated with the consumption of this product.

Consumption of this product may cause a serious or life-threatening reaction in persons with allergies to almonds.

The manufacturer, Canada Bread Company Limited, Etobicoke, Ontario, is voluntarily recalling the affected product from the marketplace. The CFIA is monitoring the effectiveness of the recall.

If consumers have the affected product, they should call 1-800-568-5801 to have that product replaced or return the product to the store it was purchased from for a full refund or product replacement.

For more information, consumers and industry can call the CFIA at 1-800-442-2342 / TTY 1-800-465-7735 (8:00 a.m. to 8:00 p.m. Eastern time, Monday to Friday).

For information on Tree Nuts (Almonds), one of the nine most common food allergens, visit the Food Allergens web page at
www.inspection.gc.ca/english/fssa/labeti/allerg/allerge.shtml.

For information on receiving recalls by e-mail, or for other food safety facts, visit our web site at www.inspection.gc.ca.

-30-

Media enquiries:

Alain Tanguay, Canada Bread at 450-629-9000 ext. 2606

Shashi Kulkarni (English)            
Canadian Food Inspection Agency           
Food Recall and Emergency Response         
613-368-1622                

Linda Leblanc (French)
Canadian Food Inspection Agency
Food Recall and Emergency Response
613-760-4112
                                    
********************************************

ALERTE À L'ALLERGIE - PRÉSENCE NON DÉCLARÉE D'AMANDES DANS LE PAIN À L'ORGE ET AU TOURNESOL PREBIOTIC DE MARQUE DEMPSTER'S WHOLEGRAIN

OTTAWA, le 19 mars 2007 - L'Agence canadienne d'inspection des aliments (ACIA) et Canada Bread Company Limited avisent les personnes allergiques aux amandes de ne pas consommer de pain à l'orge et au tournesol Prebiotic de marque Dempster's Wholegrain acheté en Ontario. En effet, les produits visés contiennent des amandes alors que l'étiquette n'en fait pas mention.

Le produit visé, le pain à l'orge et au tournesol Prebiotic de marque Dempster's Wholegrain, est vendu en emballage de 680 g et a été distribué en Ontario seulement. Il porte la date « meilleur avant » MR 25 (25 mars 2007), inscrite sur l'attache « kwik lock » de couleur ambre. Il porte le numéro CUP 0 68721 00262 8. Aucun autre produit Dempster's WholeGrains n'est visé par cette mise en garde.

Aucun cas de maladie associé à la consommation de ce produit n'a été signalé.

La consommation de ce produit peut déclencher une réaction grave, parfois mortelle, chez les personnes allergiques aux amandes.

Le fabricant, Canada Bread Company Limited, d'Etobicoke (Ontario), retire volontairement le produit visé du marché. L'ACIA surveille l'efficacité du rappel.

Les consommateurs qui possèdent le produit visé peuvent appeler au 1-800-568-5801 et demander à le faire remplacer ou le retourner au magasin où il a été acheté pour l'échanger ou demander un remboursement intégral.

Pour de plus amples renseignements, les consommateurs et les gens de l'industrie peuvent appeler
l'ACIA au 1-800-442-2342/ATS 1-800-465-7735, du lundi au vendredi de 8 h à 20 h (heure de l'Est).

Pour obtenir des renseignements sur les noix (amandes), l'un des neuf allergènes alimentaires les plus courants, consultez la page Web consacrée aux allergènes alimentaires à l'adresse
www.inspection.gc.ca/francais/fssa/labeti/allerg/allergf.shtml.

Pour savoir comment recevoir les rappels par courrier électronique ou pour obtenir d'autres renseignements sur la salubrité des aliments, visitez notre site Web à l'adresse www.inspection.gc.ca.

- 30 -

Questions des médias

Alain Tanguay, Canada Bread, à 450-629-9000, poste 2606

Linda Leblanc (français)            
Agence canadienne d'inspection des aliments
Rappels d'aliments et mesures d'urgence    
613-760-4112

Shashi Kulkarni (anglais)
Agence canadienne d'inspection des aliments
Rappels d'aliments et mesures d'urgence
613-368-1622